Przesunięty przez: Ewa 2008-05-16, 16:01 |
Muzeum w Chorzowie zaprasza... |
| Autor |
Wiadomość |
dfk
80% dfk

Imię: Eugen
|
Wysłany: 2007-05-16, 21:40
|
|
|
Ewa napisała -Wyjaśniła również wątpliwości związane z częstymi (również na naszym forum) zarzutami o nieścisłość w obchodach uroczystości 750-lecia Chorzowa. Według Niej mamy prawo używać takiej terminologii, gdyż powstała dużo później Królewska
Huta przyjęła nazwę najstarszej dzielnicy miasta, czyli właśnie Chorzowa.
To tylko jedna z interpretacji- w tamtych latach do których się autorka odnosi była także propozycja nazwania naszego miasta od imienia Grażyny ( wojewoda też przyjął nazwisko Grażynski).Na szczęście ten pomysł nie zrealizowano.
O ile pamiętam pisał o tym na forum Reden.Wyjaśnił też dlaczego doszło do połaczenia Królewskiej Huty i dzielnicy Chorzów i żadne interpretacje tego nie zmienią bo jak powiedziała dziś na wręczaniu Nagrody im. ks. Augustina Weltzla "Górnośląski Tacyt" pani prof. Ewa Chojecka- laureatka nagrody- prawdy nie da się ukryć! |
_________________ Przyszłość już dziś
http://pro-futura.com.pl/ |
|
|
|
 |
Lena
Administrator Forum

Imię: Lena :)
|
|
|
|
 |
Rafał
80%

Imię: Rafał
Wiek: 29 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 1522 Skąd: Chorzów - Klimzowiec
|
Wysłany: 2007-05-17, 14:47
|
|
|
| Wystawa była bardzo ciekawa. Miałem okazję zobaczyć na zdjęciach wspaniałą polichromie z Kościoła Św. Marii Magdaleny o ktorych wspominali starsi ludzie a które w tej chwili są zamalowane. Nie skomentuje tego, że ktoś zrobił coś takiego. Zdjęcia z tamtego okresu były czarno białe i jakże pięknie musiało to wyglądać na żywo, jakże piękne kolory musiały zdobić tę światynię. Wspaniałe rysunki, zdjęcia (na jednym z nich jest budynek który dzisiaj jest moim zakładem pracy). No i stało się tam coś, czego się nie spodziewałem - poznałem nasze administratorki. |
_________________ moja strona: www.rafalsudol.eu
moja galeria: http://picasaweb.google.com/sudolrafal |
|
|
|
 |
milka
Już coś piszący

|
Wysłany: 2007-05-17, 17:37
|
|
|
Rafał...może to zamalowanie uratowało polichromie w kościele. W kapliczce Św.Jana też polichromia została zamalowana i dzięki temu po renowacji możemy ja podziwiać w całej krasie Mam nadzieję ,że polichromia w kościele też doczeka się swojego odrodzenia. Na temat bogactwa kolorów i ornamentów wiele się nasłuchałam, ja niestety już tego nie pamiętam |
|
|
|
 |
Rafał
80%

|
Wysłany: 2007-05-17, 21:57
|
|
|
| Może doczekamy tego, chociaż jak pomyślę nad kosztem tego, to mało mam optymizmu w sobie. Ale nie takie projeky udawało zrealizować. Na razie ważne, żeby dach kościoła zabezpieczyć i przeprowadzić remont świątyni. Póki co wszystko jest na dobrej drodze. Żeby po tym zdjęciu z Jackiem nie zaczęto mnie kojarzyć z PIS-em... :-) |
|
|
|
 |
dfk
80% dfk

Imię: Eugen
|
Wysłany: 2007-05-18, 09:24
|
|
|
| Wystarczy, że skojarzą Was z Radą Miasta Chorzowa |
_________________ Przyszłość już dziś
http://pro-futura.com.pl/ |
|
|
|
 |
Rafał
80%

|
Wysłany: 2007-05-18, 10:46
|
|
|
Muszę dokonać autocenzury... i sprostowania... Na zdjęciu z Jackiem mam krzywy nos. Czy to wina słabej jakości zdjęcia, nie wiem. Wiem, że w rzeczywistości mam prosty nosek. |
_________________ moja strona: www.rafalsudol.eu
moja galeria: http://picasaweb.google.com/sudolrafal |
|
|
|
 |
Korba
Członek KC

Imię: na drugie Staszek
|
Wysłany: 2007-05-18, 12:51
|
|
|
| dfk napisał/a: | | Wystarczy, że skojarzą Was z Radą Miasta Chorzowa |
Fakt! Wystarczy! |
_________________ www.industrialvibes.pl |
|
|
|
 |
andi
Coraz więcej piszący

Imię: Andrzej
|
Wysłany: 2010-01-11, 16:08
|
|
|
Dawny Górny Śląsk w fotografii - wystawa czasowa i nowe albumowe wydawnictwo.
Muzeum w Chorzowie serdecznie zaprasza na wystawę czasową \"Dawny Górny Śląsk w fotografii\" (czynna do końca lutego 2010). Wystawa jest prezentacją ok. 200 fotografii z lat 1858 - 1939 ilustrujących górnośląskie miasta i miejscowości, ich społeczności i życie codzienne, a także wydarzenia historyczne, które znacząco wpłynęły na rozwój Górnego Śląska. Ekspozycja została podzielona na pięć części: portrety, architektura, przemysł, życie codzienne i wydarzenia.
Wystawie towarzyszy wydawnictwo albumowe pod tym samym tytułem (cena: 25zł).
Więcej informacji na stronie Muzeum: www.muzeum.chorzow.pl.
Godziny otwarcia wystaw:
wtorek,czwartek, piątek - 9:00 - 15:00
środa - 9:00 - 17:00
sobota, niedziel - 10:00 - 14:00
Muzeum w Chorzowie
ul. Powstańców 25
41-500 Chorzów
tel. (032) 241 31 04 |
_________________ andi |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

Imię: Heniek
|
Wysłany: 2010-01-11, 16:13
|
|
|
| Dobrze że do 28 lutego. |
_________________ To że czegoś się chce,nie oznacza że tak będzie.
 |
|
|
|
 |
Bozena
Femina patiens

Imię: Bożena
|
Wysłany: 2010-01-14, 03:52
|
|
|
Byłam obejrzeć tę wystawę i gorąco polecam. Piękne stare zdjęcia, ciekawe ujęcia, trochę historii naszego regionu - warto.
A najbardziej podobało mi się zdjęcie naszego rynku z początku XX wieku - taki duuuży ... |
_________________ "Gdyby człowiek powiedział: jeden gest miłości nie ocali ludzkości ...nie byłoby nigdy na ziemi sprawiedliwości i pokoju, godności i szczęścia". Michel Quoist |
|
|
|
 |
|
|