|
Wiele zapomnianych miejsc |
| Autor |
Wiadomość |
Mirenium
Administrator Forum

Imię: Mirek
Wiek: 45 Dołączył: 15 Sty 2006 Posty: 4678 Skąd: Chorzów Batory
|
Wysłany: 2009-05-20, 08:25 Wiele zapomnianych miejsc
|
|
|
Na TEJ stronie znajdziecie wiele zdjęć zapomnianego, dawnego Chorzowa.
M.in.
Szczerze polecam |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

Imię: Heniek
|
Wysłany: 2009-05-20, 08:37
|
|
|
| Jest też dawna Rogowskiego (Kalidego) z wszystkimi domkami. |
_________________ To że czegoś się chce,nie oznacza że tak będzie.
 |
|
|
|
 |
prezes
Towarzysz autonomista

Imię: m...
Wiek: 26 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: SH, SW, KR
|
Wysłany: 2009-05-20, 20:33
|
|
|
| to ja polecam wystawe obecna w Muzeum Slaskim - sa m.in. zdjecia haldy, o ktorej w mediach ostatnio glosno, jak i na ogolnej wystawie fotografii o Gornym Slasku mozna chorzowskie miejscowki spotkac |
_________________ "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" (David Lloyd George, 1919)
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" (Jerzy Gorzelik, 2001) |
|
|
|
 |
Megi
Przodownik pracy

Imię: Iza
Wiek: 38 Dołączyła: 21 Sie 2006 Posty: 461 Skąd: Chorzów Batory
|
Wysłany: 2009-05-20, 20:59
|
|
|
Oglądam sobie te zdjęcia i nie mogę pojąć, czym można się zachwycać, patrząc na miasto zakopcone, pełne kominów zamiast zieleni... Jedyne, co mnie cieszy, to fakt, że są to zdjęcia historyczne. Nic jednak nie zmieni faktu, że mieszkam w Hucie, co z tego, że Królewskiej |
_________________ "To co chcesz mówić, musi dojrzewać w milczeniu" |
|
|
|
 |
SławekW
Coraz więcej piszący

Imię: Sławek
|
Wysłany: 2009-05-21, 08:07
|
|
|
| Megi napisał/a: | | nie mogę pojąć, czym można się zachwycać, patrząc na miasto zakopcone, pełne kominów zamiast zieleni... |
Bo i tez chyba nie o to chodziło... a raczej o to, że już nie ma (dzięki Bogu) niektórych miejsc, niech młodzi zobaczą choć, jak było niegdyś u nas w Chorzowie, tak mniemam. |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2009-05-22, 08:57
|
|
|
| Megi napisał/a: | | Jedyne, co mnie cieszy, to fakt, że są to zdjęcia historyczne. |
Bo chodzi o historię miasta,taka była i nie można się tego wypierać,należy pokazywać jak się kiedyś żyło w K.H. w cieniu wielkiego przemysłu . |
 |
|
|
|
 |
Piotr
Towarzysz

Imię: też Piotr
|
Wysłany: 2009-05-24, 10:55
|
|
|
| Megi napisał/a: | | Oglądam sobie te zdjęcia i nie mogę pojąć, czym można się zachwycać, patrząc na miasto zakopcone, pełne kominów zamiast zieleni... |
"Zdjęcia przedstawiają krajobraz przemysłowy, osiedla robotnicze i ich mieszkańców na Górnym Śląsku (...)"
Skoro taka jest tematyka galerii, to trudno dawać tu kolorowe, sielankowe zdjęcia z WPKiW, nie?
Jestem przekonany (a wiem bo sam mam) że z tamtego okresu jest też mnóstwo zdjęć gdzie aż trudno uwierzyć że są zrobione w przemysłowym, zakopconym Chorzowie. |
|
|
|
 |
Megi
Przodownik pracy

|
Wysłany: 2009-05-24, 21:57
|
|
|
| Piotr napisał/a: |
Skoro taka jest tematyka galerii, to trudno dawać tu kolorowe, sielankowe zdjęcia z WPKiW, nie?
Jestem przekonany (a wiem bo sam mam) że z tamtego okresu jest też mnóstwo zdjęć gdzie aż trudno uwierzyć że są zrobione w przemysłowym, zakopconym Chorzowie. |
Nie oczekiwałam w tym dziale zachodu słońca nad WPKiW, wyraziłam opinię co do Chorzowa z tamtych lat. To chyba dobrze, że fotografia zmusza do refleksji, jaka by ona nie była.
Piękne, przyrodnicze zdjęcia można zrobić nawet na hałdzie, co nie zmienia poziomu zdegradowania środowiska w naszym przemysłowym mieście. Jak czytam o wiatrakach wzdłuż Rawy, to mi się serce kraje, a wiem, że są tacy, co ronią łzy, bo kolejne kominy hut podlegają rozbiórce... |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2009-05-25, 09:00
|
|
|
| Megi napisał/a: | | Jak czytam o wiatrakach wzdłuż Rawy, |
Młynach wiatraków tu nie było |
 |
|
|
|
 |
Megi
Przodownik pracy

|
Wysłany: 2009-05-25, 14:19
|
|
|
hm, chętnie zweryfikuję swą wiedzę, nie wiem co dokładnie stało wzdłuż Rawy, ale wiatrak to rodzaj młyna (do przemiału ziarna lub wiatrak tzw. młyński do pompowania wody) |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2009-05-26, 07:55
|
|
|
| Megi napisał/a: | | ale wiatrak to rodzaj młyna |
Młyn wodny to budowla z urządzeniem do przemiału ziarna na mąkę i kaszę, poruszanym za pomocą koła wodnego lub turbiny wodnej, usytuowana nad rzekami.
Wiatrak – najstarszy silnik wiatrowy.Dawniej powszechnie stosowany do napędu młynów mielących . |
 |
|
|
|
 |
Bozena
Femina patiens

Imię: Bożena
|
Wysłany: 2009-11-28, 20:31
|
|
|
Najsmutniejsze fragmenty tych zdjęć to dymy, unoszące się nad wszystkim. Brrr, jak myśmy przeżyli w takiej "czarnej" atmosferze? Ale teraz, na szczęście, już mamy świeższe powietrze.
| Piotr napisał/a: | | Jestem przekonany (a wiem bo sam mam) że z tamtego okresu jest też mnóstwo zdjęć gdzie aż trudno uwierzyć że są zrobione w przemysłowym, zakopconym Chorzowie. |
No to może jakiś pozytywniejszy akcent z dawnych lat - dawaj te zdjęcia. |
_________________ "Gdyby człowiek powiedział: jeden gest miłości nie ocali ludzkości ...nie byłoby nigdy na ziemi sprawiedliwości i pokoju, godności i szczęścia". Michel Quoist |
|
|
|
 |
Piotr
Towarzysz

Imię: też Piotr
|
Wysłany: 2009-11-29, 22:53
|
|
|
| Bozena napisał/a: | | dawaj te zdjęcia. |
W zasadzie są dwa problemy.
Rodzice - nie wiedzieć czemu - nie używali cyfrówki, więc zdjęcia mam w plastikowo-papierowej wersji. A poza tym mają charakter osobisty, więc do netu raczej nie trafią... |
|
|
|
 |
Bozena
Femina patiens

Imię: Bożena
|
Wysłany: 2009-11-29, 23:46
|
|
|
| Piotr napisał/a: | | Rodzice - nie wiedzieć czemu - nie używali cyfrówki |
No, ja nie wiem, takie zaniedbanie
| Piotr napisał/a: | | mają charakter osobisty, więc do netu raczej nie trafią |
A było się chwalić i robić nadzieje |
_________________ "Gdyby człowiek powiedział: jeden gest miłości nie ocali ludzkości ...nie byłoby nigdy na ziemi sprawiedliwości i pokoju, godności i szczęścia". Michel Quoist |
|
|
|
 |
Roman Fuchs
Starter synek z chorzowa

Imię: Romek
|
Wysłany: 2010-01-21, 18:29
|
|
|