Społeczne forum mieszkańców i sympatyków miasta Chorzowa Strona Główna Społeczne forum mieszkańców i sympatyków miasta Chorzowa

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Ewa
2009-11-18, 11:55
Historia Chorzowa, cz. VII - Schrony bojowe w Chorzowie
Autor Wiadomość
Mirenium 
Administrator Forum

Imię: Mirek
Wysłany: 2010-01-29, 06:59   

W Chorzowie zadbają o fortyfikacje sprzed II wojny światowej

Chorzów staje się najbardziej ufortyfikowanym miastem regionu. Miłośnicy militariów przejęli już trzy przedwojenne polskie bunkry, a nie kryją apetytu na kolejny. Wśród przekazanych stowarzyszeniu Pro Fortalicium obiektów jest położona na wzgórzu Redena siedziba sztabu grupy fortecznej "Śląsk".

- To stąd we wrześniu 1939 roku wychodziły rozkazy dla załóg dwustu schronów bojowych, rozlokowanych wzdłuż polskiej linii obronnej na Śląsku. To jedyna zachowana w Polsce siedziba sztabu z tego okresu - podkreśla Dariusz Pietrucha, prezes Pro Fortalicium. Dwukondygnacyjny schron przez lata był niemal kompletnie zasypany, co uchroniło go przed dewastacją zestrony nieproszonych gości. W ubiegłym roku dzięki finansowej pomocy miasta obiekt został odkopany.

- W tym roku przeznaczyliśmy 35 tysięcy złotych na wykonanie izolacji stropów, nowe drzwi, a także wzmocnienie kryjącego częściowo schron nasypu - wylicza dr Henryk Mercik, miejski konserwator zabytków w Chorzowie.

Docelowo obiekt ma pełnić rolę muzeum Obszaru Warownego "Śląsk". Pierwsi goście powinni pojawić się w nim za dwa lata. Natomiast już na wiosnę tego roku ponownie zwiedzać będzie można schron przy ul. Katowickiej. Odrestaurowany kilka lat temu bunkier ostatnimi czasy z powodu braku gospodarza był zamknięty dla gości. Teraz ma się to zmienić.

- Marzy nam się zrobienie w środku ekspozycji, zestawiającej wojnę widzianą oczami dziecka z oryginalnymi fotografiami z lat 1939-45. To mogłoby mieć świetny walor edukacyjny - uważa Dariusz Pietrucha. Jak dodaje, listę użytkowanych przez Pro Fortalicum obiektów uzupełnia ciężki schron bojowy w Chorzowie Maciejkowicach, przejęty niedawno w dzierżawę od Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej.

Michał Wroński

Hajduk 
Towarzysz

Imię: Heniek
Wysłany: 2010-01-29, 21:03   

No to czekamy,bo od zeszłego roku

stanęło,a podobno z pateną problem z cyklu wyburzyć,czy nie.

Jacek 
Towarzysz

Wysłany: 2010-01-29, 21:25   

Zdecydowanie wyburzyć - powinno być tak, jak w 1939 roku - łącznie z wybrukowaniem granitową kostką podjazdu.

Hajduk 
Towarzysz

Wysłany: 2010-01-29, 21:32   

Jacek napisał/a:
Zdecydowanie wyburzyć - powinno być tak, jak w 1939 roku - łącznie z wybrukowaniem granitową kostką podjazdu.

Ponoć problem w tym że,patena wybudowana w latach 40-tych też podlega ochronie.

prezes 
Towarzysz
autonomista

Imię: m...
Wysłany: 2010-01-30, 01:59   

wybaczcie, ale oswieccie mnie, co to patena w tym kontekscie...

Hajduk 
Towarzysz

Wysłany: 2010-01-30, 08:03   

prezes napisał/a:
wybaczcie, ale oswieccie mnie, co to patena w tym kontekscie...

wkradła się mała literówka ale dość istotna chodziło o: Poterna (potajnik) – w fortyfikacji podziemne przejście umożliwiające komunikację wewnątrz twierdzy bądź fortu pomiędzy poszczególnymi stanowiskami bojowymi na wałach lub w rowach fortecznych, schronami, koszarami itp. bez narażenia się na bezpośredni ostrzał.
zaznaczyłem na czerwono

S7308644.JPG
Plik ściągnięto 57 raz(y) 94,54 KB

robert.pnioki 
Początkujący

Imię: Robert
Wysłany: 2010-04-07, 13:44   

Odkurzacz:

gryfny napisał/a:
za bajtla tez o tym schronie na Florjanskiej slyszalem.
Wogole"dziwny"ten domek tam,byl zawsze,nic sie nie dzialo,zadnych ludzi.
Bunkier jak nic.

Słyszałem, że jest tam ogromny schron dla ludności pod całym placem. "Opiekun" schronu podobno mieszka we wspomnianym domku (za dawnym sklepem z materiałami budowlanymi - teraz budynek pokryty słomą) Według tego źródła schron był zaopatrywany ponoć na bieżąco w żywność o długotrwałej przydatności do spożycia nawet jeszcze 20 lat temu.

Z drugiego niepowiązanego źródła dowiedziałem się również o obecności takiego schronu. Ma być przenaczony do ponad 10 tyś ludności i rozciąga się na obszarze zawartym ulicami Floriańska-Filarowa-Węglowa-Sokoła-Styczyńskiego. (i jakimś wjazdowym torowiskiem w okolicach skweru na Styczyńskiego przy Gollandzie).

Spoglądając na mapę zastanawiam się czy jest to możliwe i dlaczego tam się nic obecnie nie buduje????

Nie wiem ile jest w tym prawdy, może to tylko bajki - więc proszę nie linczujcie mnie ;) \
A jak ktoś coś dorzuci na ten temat to może cos się rozkręci

Hajduk 
Towarzysz

Wysłany: 2010-04-08, 21:20   

Z tego co się zorientowałem to raczej chodzi o wyrobiska i szyby górnicze z dawnych czasów.

Ewa 
Administrator Forum

Imię: Ewa
Wysłany: 2010-05-13, 18:12   

NOC W SCHRONIE

W dniu 15 maja 2010 roku zapraszamy na "Noc Muzeów" przy schronie bojowym w Chorzowie przy ul. Katowickiej 168.
Początek około godz. 19-tej, zakończenie po północy. W programie zwiedzanie polskiego schronu bojowego z 1936 roku, prezentacje Grup Rekonstrukcji Historycznej z okresu II wojny światowej oraz możliwość zakupu publikacji książkowych o tematyce fortyfikacyjnej. Dojazd do obiektu tramwajami linii 6 lub 19 do przystanku "Bytom Łagiewniki Cmentarz" lub samochodem na parking przy sklepie "Media Markt" lub "TESCO/OBI" i dalej kawałek pieszo w stronę granicy z Bytomiem.

Serdecznie zapraszamy.
Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :wink:

Zapraszam do cafeMirenium

Rafał 
80%

Imię: Rafał
Wysłany: 2010-09-02, 18:07   Zwiedzanie schronu bojowego przy ul. Katowickiej

71 lat temu miał służyć celom obronnym Chorzowa. Schron bojowy przy dzisiejszej ul. Katowickiej był częścią Obszaru Warownego „Śląsk”. Stowarzyszenie Pro Fortalicium w sobotę kolejny raz otworzy schron dla zwiedzających. Każdy chętny od 10.00 do 16.00 będzie mógł zwiedzić schron, obejrzeć umundurowanie i wyposażenie załogi.

Schron bojowy przy ul. Katowickiej 168 w Chorzowie, jest jednym z obiektów Obszaru Warownego „Śląsk”. Został wybudowany w 1936 r. Schron znajduje się w pobliżu drogi łączącej Bytom z Chorzowem i z Katowicami.
źródło:
http://www.chorzowianin.pl/news-780.html

Ewa 
Administrator Forum

Imię: Ewa
Wysłany: 2010-09-02, 18:20   

Rafale, połączyłam z istniejącym tematem, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw ;)
Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :wink:

Zapraszam do cafeMirenium

tier 
90%

Imię: Zwierzak
Wysłany: 2010-09-02, 18:56   

Ostatnio jak tamtędy przejeżdżałem, to widziałem na tym zabytkowym schronie bazgroły napisane sprayem przez kiboli, którzy zapewne zostali sprowokowani przez policję, bo to przecież aniołki są. :] :sciana:

Rafał 
80%

Imię: Rafał
Wysłany: 2010-09-02, 22:14   

Ewa napisał/a:
Rafale, połączyłam z istniejącym tematem, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw

Absolutnie !! :wink:
Dzięki.

Odpowiedz do tematu