Przesunięty przez: Ewa 2009-11-18, 11:55 |
Historia Chorzowa, cz. VII - Schrony bojowe w Chorzowie |
| Autor |
Wiadomość |
Mirenium
Administrator Forum

Imię: Mirek
Wiek: 45 Dołączył: 15 Sty 2006 Posty: 4677 Skąd: Chorzów Batory
|
Wysłany: 2010-01-29, 06:59
|
|
|
W Chorzowie zadbają o fortyfikacje sprzed II wojny światowej
Chorzów staje się najbardziej ufortyfikowanym miastem regionu. Miłośnicy militariów przejęli już trzy przedwojenne polskie bunkry, a nie kryją apetytu na kolejny. Wśród przekazanych stowarzyszeniu Pro Fortalicium obiektów jest położona na wzgórzu Redena siedziba sztabu grupy fortecznej "Śląsk".
- To stąd we wrześniu 1939 roku wychodziły rozkazy dla załóg dwustu schronów bojowych, rozlokowanych wzdłuż polskiej linii obronnej na Śląsku. To jedyna zachowana w Polsce siedziba sztabu z tego okresu - podkreśla Dariusz Pietrucha, prezes Pro Fortalicium. Dwukondygnacyjny schron przez lata był niemal kompletnie zasypany, co uchroniło go przed dewastacją zestrony nieproszonych gości. W ubiegłym roku dzięki finansowej pomocy miasta obiekt został odkopany.
- W tym roku przeznaczyliśmy 35 tysięcy złotych na wykonanie izolacji stropów, nowe drzwi, a także wzmocnienie kryjącego częściowo schron nasypu - wylicza dr Henryk Mercik, miejski konserwator zabytków w Chorzowie.
Docelowo obiekt ma pełnić rolę muzeum Obszaru Warownego "Śląsk". Pierwsi goście powinni pojawić się w nim za dwa lata. Natomiast już na wiosnę tego roku ponownie zwiedzać będzie można schron przy ul. Katowickiej. Odrestaurowany kilka lat temu bunkier ostatnimi czasy z powodu braku gospodarza był zamknięty dla gości. Teraz ma się to zmienić.
- Marzy nam się zrobienie w środku ekspozycji, zestawiającej wojnę widzianą oczami dziecka z oryginalnymi fotografiami z lat 1939-45. To mogłoby mieć świetny walor edukacyjny - uważa Dariusz Pietrucha. Jak dodaje, listę użytkowanych przez Pro Fortalicum obiektów uzupełnia ciężki schron bojowy w Chorzowie Maciejkowicach, przejęty niedawno w dzierżawę od Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej.
Michał Wroński |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

Imię: Heniek
|
Wysłany: 2010-01-29, 21:03
|
|
|
No to czekamy,bo od zeszłego roku
stanęło,a podobno z pateną problem z cyklu wyburzyć,czy nie. |
_________________ To że czegoś się chce,nie oznacza że tak będzie.
 |
|
|
|
 |
Jacek
Towarzysz

Wiek: 33 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 890 Skąd: Chorzów Stary
|
Wysłany: 2010-01-29, 21:25
|
|
|
| Zdecydowanie wyburzyć - powinno być tak, jak w 1939 roku - łącznie z wybrukowaniem granitową kostką podjazdu. |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2010-01-29, 21:32
|
|
|
| Jacek napisał/a: | | Zdecydowanie wyburzyć - powinno być tak, jak w 1939 roku - łącznie z wybrukowaniem granitową kostką podjazdu. |
Ponoć problem w tym że,patena wybudowana w latach 40-tych też podlega ochronie. |
 |
|
|
|
 |
prezes
Towarzysz autonomista

Imię: m...
Wiek: 26 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 688 Skąd: SH, SW, KR
|
Wysłany: 2010-01-30, 01:59
|
|
|
| wybaczcie, ale oswieccie mnie, co to patena w tym kontekscie... |
_________________ "Dać Polsce Śląsk, to jak małpie dać zegarek" (David Lloyd George, 1919)
"(...) z punktu widzenia 80 lat możemy powiedzieć, że małpa zegarek zepsuła" (Jerzy Gorzelik, 2001) |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2010-01-30, 08:03
|
|
|
| prezes napisał/a: | | wybaczcie, ale oswieccie mnie, co to patena w tym kontekscie... |
wkradła się mała literówka ale dość istotna chodziło o: Poterna (potajnik) – w fortyfikacji podziemne przejście umożliwiające komunikację wewnątrz twierdzy bądź fortu pomiędzy poszczególnymi stanowiskami bojowymi na wałach lub w rowach fortecznych, schronami, koszarami itp. bez narażenia się na bezpośredni ostrzał.
zaznaczyłem na czerwono
S7308644.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 57 raz(y) 94,54 KB |
|
 |
|
|
|
 |
robert.pnioki
Początkujący

Imię: Robert
|
Wysłany: 2010-04-07, 13:44
|
|
|
Odkurzacz:
| gryfny napisał/a: | za bajtla tez o tym schronie na Florjanskiej slyszalem.
Wogole"dziwny"ten domek tam,byl zawsze,nic sie nie dzialo,zadnych ludzi.
Bunkier jak nic. |
Słyszałem, że jest tam ogromny schron dla ludności pod całym placem. "Opiekun" schronu podobno mieszka we wspomnianym domku (za dawnym sklepem z materiałami budowlanymi - teraz budynek pokryty słomą) Według tego źródła schron był zaopatrywany ponoć na bieżąco w żywność o długotrwałej przydatności do spożycia nawet jeszcze 20 lat temu.
Z drugiego niepowiązanego źródła dowiedziałem się również o obecności takiego schronu. Ma być przenaczony do ponad 10 tyś ludności i rozciąga się na obszarze zawartym ulicami Floriańska-Filarowa-Węglowa-Sokoła-Styczyńskiego. (i jakimś wjazdowym torowiskiem w okolicach skweru na Styczyńskiego przy Gollandzie).
Spoglądając na mapę zastanawiam się czy jest to możliwe i dlaczego tam się nic obecnie nie buduje????
Nie wiem ile jest w tym prawdy, może to tylko bajki - więc proszę nie linczujcie mnie \
A jak ktoś coś dorzuci na ten temat to może cos się rozkręci |
_________________ ...Bo Są Takie Chwile ,za które człowiek oddałby całe życie.... |
|
|
|
 |
Hajduk
Towarzysz

|
Wysłany: 2010-04-08, 21:20
|
|
|
| Z tego co się zorientowałem to raczej chodzi o wyrobiska i szyby górnicze z dawnych czasów. |
 |
|
|
|
 |
Ewa
Administrator Forum

Imię: Ewa
Wiek: 43 Dołączyła: 13 Sty 2006 Posty: 5572 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 2010-05-13, 18:12
|
|
|
NOC W SCHRONIE
W dniu 15 maja 2010 roku zapraszamy na "Noc Muzeów" przy schronie bojowym w Chorzowie przy ul. Katowickiej 168.
Początek około godz. 19-tej, zakończenie po północy. W programie zwiedzanie polskiego schronu bojowego z 1936 roku, prezentacje Grup Rekonstrukcji Historycznej z okresu II wojny światowej oraz możliwość zakupu publikacji książkowych o tematyce fortyfikacyjnej. Dojazd do obiektu tramwajami linii 6 lub 19 do przystanku "Bytom Łagiewniki Cmentarz" lub samochodem na parking przy sklepie "Media Markt" lub "TESCO/OBI" i dalej kawałek pieszo w stronę granicy z Bytomiem.
Serdecznie zapraszamy. |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym.
Ani każdym innym.
Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Zapraszam do cafeMirenium |
|
|
|
 |
Rafał
80%

Imię: Rafał
Wiek: 29 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 1522 Skąd: Chorzów - Klimzowiec
|
Wysłany: 2010-09-02, 18:07 Zwiedzanie schronu bojowego przy ul. Katowickiej
|
|
|
71 lat temu miał służyć celom obronnym Chorzowa. Schron bojowy przy dzisiejszej ul. Katowickiej był częścią Obszaru Warownego „Śląsk”. Stowarzyszenie Pro Fortalicium w sobotę kolejny raz otworzy schron dla zwiedzających. Każdy chętny od 10.00 do 16.00 będzie mógł zwiedzić schron, obejrzeć umundurowanie i wyposażenie załogi.
Schron bojowy przy ul. Katowickiej 168 w Chorzowie, jest jednym z obiektów Obszaru Warownego „Śląsk”. Został wybudowany w 1936 r. Schron znajduje się w pobliżu drogi łączącej Bytom z Chorzowem i z Katowicami.
źródło:
http://www.chorzowianin.pl/news-780.html |
_________________ moja strona: www.rafalsudol.eu
moja galeria: http://picasaweb.google.com/sudolrafal |
|
|
|
 |
Ewa
Administrator Forum

Imię: Ewa
Wiek: 43 Dołączyła: 13 Sty 2006 Posty: 5572 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 2010-09-02, 18:20
|
|
|
Rafale, połączyłam z istniejącym tematem, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym.
Ani każdym innym.
Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Zapraszam do cafeMirenium |
|
|
|
 |
tier
90%

Imię: Zwierzak
Wiek: 38 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 2619 Skąd: Chorzów Batory
|
Wysłany: 2010-09-02, 18:56
|
|
|
Ostatnio jak tamtędy przejeżdżałem, to widziałem na tym zabytkowym schronie bazgroły napisane sprayem przez kiboli, którzy zapewne zostali sprowokowani przez policję, bo to przecież aniołki są. |
_________________ Człowieka czyni głupcem nie to, czego nie wie, lecz to, że uważa, iż wie coś, czego naprawdę nie wie. |
|
|
|
 |
Rafał
80%

Imię: Rafał
Wiek: 29 Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 1522 Skąd: Chorzów - Klimzowiec
|
|
|
|